Dostupni linkovi

Rođak stradalog gađao Brejvika cipelom u sudu



Rođak jednog od stradalih tinejdžera na ostrvu Utoja u Norveškoj, koje je ubio Andreas Brejvik, gađao je optuženog Brejvika cipelom u sudnici u Oslu.

"Ti si ubio mog brata, idi u pakao", vikao je mladić u sudnici i bacio na Brejvika cipelu, koja je pogodila njegovog advokata. Deo prisutnih je aplaudirao, dok su ostali zaplakali. Zbog tog incidenta suđenje Brejviku je nakratko bilo prekinuto.

Muškarac je posle incidenta ubrzo sproveden iz sudnice, u pratnji obezbeđenja suda.

Reč je o prvom takvom incidentu na suđenju Brejviku, koji je priznao da je 22. jula ubio 77 ljudi ispred sedišta norveške vlade u Oslu i na ostrvu Utoja, u Omladinskom kampu Laburističke partije.

Norveški ultradesničar, međutim, ne želi da snosi krivičnu odgovornost za ubistva, za koja i sam kaže da su bila okrutna, ali i "neophodna kako bi spasio zemlju od muslimanske invazije".

Cilj suđenja, koje bi trebalo da traje 10 nedelja, jeste da ustanovi da li je uračunljiv, s obzirom na to da su sudu dostavljena dva psihijatrijska izveštaja s potpuno različitim nalazima.

Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora i ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme. U suprotnom, mogao da bude doživotno zatvoren u psihijatrijsku ustanovu.
XS
SM
MD
LG