Dostupni linkovi

Spasioci upućeni ka mestu nestanka ruskog aviona



Spasioci su upućeni u planinsku obast Indonezije u kojoj je danas, tokom promotivnog leta, nestao nov ruski putnički avion sa 50-ak zvaničnika, privrednika, novinara i članova posade.

Nacionalne agencije za potragu je objavila da je kontak sa "suhojem superdžet-100" prekinut kada je bio iznad Zapadne Jave, nedaleko od planine Salak, visoke 2.200 metara, javila je agencija AP.

Poslednja poruka posade je bila zahtev za odobrenje kontrole leta da se avion spusti sa 10.000 na 6.000 stopa (sa 3.000 na 1.800 metara) što je niže od planine kojoj se avion tada približavao.

Kontrola nije dobila objašnjene posade zašto to traži.

Vreme je tada bilo oblačno, sa sitnom kišom, a kasnije se pogorsalo.

Stanovnik jednog planinskog sela je izjavio da je video veliki avion, nisko iznad svoje kuće, kako leti "nagnut na jednu stranu, dok motori urlaju", ali kaže da nije čuo eksploziju ili udar.

U potragu su najpre upućeni helikopteri, ali su se vratili zbog lošeg vremena, a umesto njih su pešice poslati civilni spasioci, vojnici i policajci, saopštilo je Ministarstvo za saobraćaj.

Avion je bio na reklamnoj turneji po šest zemalja.

Ranije je prikazan u Mjanmaru (Burma), Pakistanu i Kazahstanu, a trebalo je da iz
Indonezije nastavi za Laos and Vijetnam.

Taj putnički avion ruske kompanije Suhoj, prozvodi se u saradnji sa zapadnim partnerima od 2008. godine.

Taj model aviona je februara ove godine dobio sertifikat Evropske agencije za vazduhoplovnu bezbednost čime je otvoren put za njegovo komercijalno korišćenje u Evropi.

Međutim, 16. marta 2012, Objedinjena korporacija za proizvodnju aviona Rusije, matična kompanija firme Suhoj, objavila je kontrolu svih "superdžetova" zbog problema sa stajnim trapom prilikom sletanja.
XS
SM
MD
LG