Dostupni linkovi

Ponovo oslobođeni za pomaganje u ubistu braće Bitići



Odeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine ponovo je oslobodilo optužbe Sretena Popovića i Miloša Stojanovića za pomaganje u ubistvu braće Bitići u Petrovom Selu, 1999. godine.

Predsednik sudskog veća Rastko Popović, obrazlažući presudu, kazao je da tokom ponovljenog postupka nije dokazano da su Popović i Stojanović pomogli NN licima da ubiju braću Bitići, američke državljane albanskog porekla.

"Nije dokazano da su izvršili krivično delo i ne može se utvrditi kojim radnjama su doprineli izvršenju krivičnog dela", rekao je sudija Popović.

Suđenje za pomaganje u ubistvu Ilija, Agrona i Mehmeta Bitići počelo je u novembru 2006. godine, a saslušano je 105 svedoka.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u novembru 2010. godine prvostepenu presudu nekadašnjeg Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu po kojoj su Popović i Stojanović oslobođeni optužbi i naložio ponovno suđenje.

Prema optužnici, prvooptuženi Popović, zvani Pop, naredio je 8. jula 1999. drugooptuženom Stojanoviću da uhapsi braću Bitići nakon izlaska iz zatvora u Prokuplju, gde su odslužili kaznu zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SRJ iz Albanije.

Stojanović je, kako se navodi u optužnici, po naređenju Popovića, potom braću Bitići sproveo do Nastavnog centra MUP-a Srbije u Petrovom Selu, gde ih je zatvorio, a sutradan, 9. jula 1999, u kasnim večernjim satima predao pripadnicima MUP-a Srbije koji su ih ubili.

Braća Bitići su ubijeni metkom u potiljak, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom selu.
XS
SM
MD
LG