Dostupni linkovi

Kuči: Srbija ne može imati institucije na Kosovu



Zamenik premijera i ministar pravde Kosova Hajredin Kuči ocenio je da Srbija više na Kosovu ne može da ima svoje institucije i da samo kosovske institucije mogu biti legalne.

Komentarišući najavu srpskih političara da će i pored stava da ne budu održani lokalni izbori 6. maja Srbija sačuvati institucije na Kosovu, Kuči je agenciji Beta rekao da Vlada Kosova ravnopravno tretira svoje građane i da stoga samo institucije "naroda i narodnosti koji žive na Kosovu treba da budu javne i zvanične".

"Sve druge (institucije) služe za kampanju i ne doprinose snižavanju tenzija u međuetničkim odnosima, nego naprotiv. Mislim da nije dobro ni za Srbiju da se meša u poslove Kosova. Isto tako, nije dobro ni za srpsku zajednicu koja živi ovde da joj neko pruža neke iluzije", rekao je zamenik premijera Kosova.

Kuči je ocenio da je vreme "paralelnog sistema" prošlo i da je sada vreme demokratije i vreme saradnje.

Prema njegovim rečima, paralelne institucije Srbima daju samo iluzije, a život ide i oni ne dobijaju ništa.

Na pitanje da li će i na koji načina Vlada Kosova reagovati na to što su u Zvečanu i Zubinom Potoku ipak održani lokalni izbori, Kuči je kazao da to glasanje nema nikakav politički efekat i da kao takvo samo može da bude "protiv instruktora i učesnika tih izbora".
XS
SM
MD
LG