Dostupni linkovi

Putin danas polaže predsjedničku zakletvu


Vladimir Putin danas na ceremoniji u Kremlju preuzima predsjedničku funkciju u trećem mandatu, poslije ubjedljive pobjede na izborima u prvom krugu 4. marta.

Nakon što je ranije odslužio dva četvorogodišnja mandata, Putin će sada na predsjedničkoj funkciji provesti šest godina, poslije usvajanja ustavnih amandmana, prenose ruske agencije.

Ceremonija preuzimanja dužnosti od dosadašnjeg predsjednika Dmitrija Mevedeva počeće u podne po moskovskom vremenu, u isto vrijeme i na isti dan kada su održane prethodne Putinove inauguracije 2000. i 2004. godine, kao i inauguracija Medvedeva 2008. godine.

Novi predsjednik položiće zakletvu sa rukom položenom na ruski Ustav, a vrhovni sudija Ustavnog suda objaviće da je Putin stupio na dužnost. Nakon toga, ispred Kremlja biće ispaljen počasni plotun iz 30 topova.

Ceremoniju će direktno prenositi šest ruskih televizijskih kanala. Inauguracija će koštati 878.400 dolara, a prisustvovaće joj 3.000 gostiju, uključujući državne ministre, predsjedničke administratore, guvernere, kulturne radnike, politikologe, predstavnike medija i diplomate.

Prema navodima sa predsjedničkog veb sajta, gostima će biti posluženi različiti gurmanski specijaliteti, votka lokalne proizvodnje, vino i šampanjac, prenijela je RIA novosti.
XS
SM
MD
LG