Dostupni linkovi

Bramerc u posjeti Hrvatskoj, BiH i Srbiji



Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, u okviru priprema za redovni izvještaj Savjetu bezbjednosti UN-a, posjetiće danas Hrvatsku, a nakon toga Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, najavio je njegov posebni savjetnik Frederick Swinnen.

Bramerc će se u četvrtak u Zagrebu sastati s potpredsjednikom vlade za unutrašnju, vanjsku i evropsku politiku Nevenom Mimicom, te ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem.

Sljedeće sedmice Bramerc će otputovati u Sarajevo gdje će se susresti s članovima Predsjedništva BiH, tužilaštva i pravosudnih vlasti, te predstavnicima međunarodne zajednice, a nakon toga posjetiće i Beograd.

Bramerc je prošlog mjeseca izjavio medijima kako tužilaštvo više ne ustraje na dostavi dokumenata koji se odnose na Oluju, što je dugo opterećivalo saradnju Hrvatske sa sudom.

Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije koji je usvojio Hrvatski sabor u prošlom sazivu ocijenio je nesretnim razvojem događaja i preprekom regionalnoj saradnji, te je pozdravio najave nove vlade da taj zakon ukine.
XS
SM
MD
LG