Dostupni linkovi

Haški tribunal: nastavak konferencije pred početak suđenja Mladiću



Za danas je zakazan nastavak konferencije pred početak suđenja nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću. Prvi dio petpretresne konfrencije održan je 24. aprila.

Nova rasprava zakazana je zbog poteškoća tužilaštva da objelodani sve dokazne materijale odbrani, koja je zbog toga tražila da suđenje bude odgođeno za tri mjeseca.

Vijeće je početak suđenja zakazalo za 16. maj. Toga dana, i sutradan, 17. maja Tužilaštvo će iznijeti uvodnu riječ, a prvi svjedoci, prema sadašnjem rasporedu, trebalo bi da budu saslušani počev od 29. maja.

Tužilaštvo je tražilo da mu sa 30. aprila na 8. jun bude produžen rok za objelodanjivanje materijala, a odbrana insistira da suđenje počne 90 dana nakon što optužba objelodani sve potencijalno oslobađajuće materijale, bilo da do toga dođe 30. aprila, bilo 8. juna.

Do sada je, kada je predmet generala Mladića u pitanju, utvrđeno da odbrana neće iznositi uvodnu riječ u maju, niti će se sudu tada obraćati optuženi, već će iskoristiti pravo da to učine po okončanju dokaznog postupka Tužilaštva i uoči izvođenja dokaza odbrane.
XS
SM
MD
LG