Dostupni linkovi

Crna Gora od danas punopravna članica WTO


Crna Gora od danas je punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije /WTO/, što je bio jedan od najvažnijih spoljno-političkih prioriteta te zemlje.

Protokol o pristupanju danas je stupio na snagu, čime je Crna Gora postala 154. punopravna članica STO.

Iz crnogorskog Ministarstva finansija ranije je saopšteno da će članstvo u STO biti pozitivan signal stranim investitorima, jer će Crna Gora biti prepoznata kao destinacija u kojoj se poštuju međunarodno prihvaćena pravila trgovine.

Članstvo Crne Gore u STO će, kako se navodi, omogućiti rješavanje sporova na konstruktivan način, smanjenje troškova života, veći izbor robe i usluga, rast spoljno-trgovinske razmjene i borbu protiv korupcije.

Tokom pregovora dodatno je liberalizovano tržište usluga, što može biti jedan od pokretača ekonomskog razvoja, posebno ako se ima u vidu činjenica da sektor usluga danas učestvuje sa preko dvije trećine u svjetskom bruto domaćem proizvodu.

"Razvoj sektora usluga je značajan ne samo sa stanovišta međunarodne trgovine, već i kao indikator ekonomskog razvoja cjelokupne privrede zemlje", naveli su iz Ministarstva.

Crna Gora je zahtjev za članstvo u STO podnijela u decembru 2004. godine i trebalo je da postane članica u februaru 2009. godine, ali je pristupanje odgođeno, jer je Ukrajina zatražila dodatne pregovore.
XS
SM
MD
LG