Dostupni linkovi

Nemački lekari: Timošenko ne može da se izleči u Ukrajini



Nemački lekari koji su pregledali zatvorenu bivšu premijerku Ukrajine Juliju Timošenko, danas su izrazili sumnju da se njena bolest kičme može uspešno
lečiti u Ukrajini.

Upravnik berlinske bolnice Šarite Karl Ajnhojpl rekao je da je "malo verovatno" da se Jilija Timošenko može uspešno izlečiti u ukrajinskoj bolnici Kharkiv jer nema odgovarajuće uslove.

Ajnhojpl i nejgov tim stručnjaka videli su tu bolnicu ovog meseca.

Timošenko koja je ove nedelje počela štrajk glađu, od oktobra ima oštar bola u leđima, ali odbija lečenje u Ukrajini jer "nema poverenja u ukrajinski medicinski sistem" i boji se da bi u bolnici mogla biti namerno zaražena, rekao je Ajnhojpl novinarima.

On je pozvao predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da iz humanitarnih razloga dozvoli Juliji Tomošenko da ode na lečenje u inostranstvu.

Nemačka je naročito kritikovala Ukrajinu zbog slučaja Julije Timošenko, a vlada Nemačke nudila joj je lečenje u Nemačkoj.

Kijev je, međutim, odbio taj predlog. Ipak, rukovodstvo Ukrajine nedavno je
predložilo da nemački doktori doputuju u tu zemlju i pružle joj lečenje u bolnici Kharkov.

Ajnhojpl i njegov kolega Norbert Has odbili su predlog, rekavši da su za odgovarajuće lečenje potrebne nedelje, možda i meseci i da "kratka poseta neće dati nikakve trajne rezultate".

Bivša premijerka osuđena je u oktobru 2011. na sedam godina zatvora zbog potpisivanja štetnog gasnog ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka zbog utaje poreza i finansijskih malverzacija.

Ona poriče optužbe, za koje kaže da su deo kampanje predsednika Viktora Janukoviča, njenog dugogodišnjeg protivnika koji ju je sa malom razlikom pobedio na predsedničkim izborima 2010.

Janukovič tvrdi da nema veze sa njenim slučajem i da je istraga protiv nje pokrenuta u okviru borbe ptotiv korupcije.
XS
SM
MD
LG