Dostupni linkovi

Vjesnik poziva Vladu da spreči gašenje lista



Oko 30 zaposlenih u dnevnom listu Vjesnik koji ne izlazi u štampanom izdanju već sedam dana, okupilo se danas u Zagrebu ispred sedišta Vlade Hrvatske od koje traže da spreči gašenje tog političkog dnevnika, jednog od najstarijih u Hrvatskoj.

"Živi smo, ne gasite Vjesnik", piše na naslovnoj stranici tog lista koju su zaposleni jutros uoči sednice Vlade delili ministrima za koje je naslovnica posebno štampana.

Okupljeni su podsetili da je politika poslednjih 20 godina donosila odluke o budućnosti Vjesnika koji je u vlasništvu države, a da su oni sada došli da mole vladu da ne ugasi taj list, već da pomogne da to postane kvalitetnije javno glasilo.

Ministar finansija Slavko Linić poručio im je da misli kako su oni svoju budućnost potrošili jer su dopustili da im neko uzme ime, imovinu i štampariju.

Linić je ocenio da "ova edicija sama sebe ne može da finansira".

Vlasnik lista, kompanija Narodne novine, juče je od v.d. direktora Vjesnika zatražila pokretanje stečaja novine pošto su propali pregovori s britanskim investicionim fondom Ouk investment menadžment grup (Oak Investment Management Group) koji vodi Nikola de Frankopan, a koji se jedini javio na konukurs za prodaju Vjesnika.

V.d. direktor Roberta Mekinić izjavio je da će odugovlačiti s odlukom o stečaju jer veruje da još ima izgleda za spas novine koja izlazi 72 godine.

Uprava Narodnih novina objavila je 28. marta prodaju Vjesnika, uz uslov da novi vlasnik najmanje dve godine nastavi da izdaje list, preuzme svih 98 zaposlenih, ali i da ponudi bankarsku garanciju od gotovo 14 miliona kuna (oko 1,86 miliona evra) na koliko su procenjeni njegovi dugovi.

Od prošlog vikenda list ne izlazi u štampanom izdanju, već samo u elektronskom obliku.
XS
SM
MD
LG