Dostupni linkovi

Poljoprivrednici u Srbiji opet protestuju


Poljoprivrednici u Srbiji, nezadovoljni novim načinom subvencionisanja proizvodnje po kilogramu predate robe, najavili su da će danas nastaviti proteste, jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi.

Član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković rekao je agenciji Beta da poljoprivrednici zahtevaju da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i primeni usvojena Strategije ruralnog razvoja do 2013. godine, jer je ona uslov za korišćenje sredstva iz IPA fondova Evopske unije.

On je naglasio da su poljoprivrednici te zahteve pre nekoliko nedelja predali Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede i trgovine.

Prema rečima Ivkovića, protesti će početi danas u 9.00 časova na preko 80 mesta u Vojvodini, a biće organizovani i u centralnoj Srbiji.

Krajem marta, oko 4.000 poljoprivrednika iz raznih krajeva Vojvodine uputilo se na protest u Beograd, ali ih je policija u tome sprečila, pa je zbog toga bila blokirana većina putnih pravaca u Pokrajini.

Poljoprivrednici protestuju jer su nezadovoljni uredbom Vlade Srbije koja po njihovom mišljenju favorizuje prerađivačku industriju, na štetu poljoprivrednih proizvođača.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i trgovine, poljoprivrednici su do 17. aprila za avans za prolećnu setvu predali više od 120.000 zahteva.

Poljoprivrednici imaju pravo na avans za proizvodnju duvana, soje, suncokreta, uljane repice i šećerne repe od 4.000 dinara po hektaru. Avans za žitarice iznosi 1.500 dinara, a za krompir 2.000 dinara po hektaru.
XS
SM
MD
LG