Dostupni linkovi

U Sarajevu regionalna donatorska konferencija



Regionalna Donatorska konferencija "Trajna rješenja za izbjeglice i raseljena lica" bit će održana danas u Sarajevu. Cilj ove međunarodne konferencije na ministarskoj razini je osiguranje sredstava za realizaciju zajedničkog Programa povratka u četiri partnerske zemlje (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija i Crna Gora).

Programom je predviđeno stambeno zbrinjavanje za oko 27.000 kućanstava u četiri zemlje, za čiju je provedbu potrebno osigurati gotovo 600 miliona eura. Međunarodna zajednica, a posebno Evropska unija, Sjedinjenje Američke Države, Organizacija za sigurnost i suradnju u Evropi i Povjerenstvo UN-a za izbjeglice, pružit će potporu održavanju konferencije radi uspostave regionalnog multidonatorskog fonda kojim će upravljati Razvojna banka Vijeća Evrope.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić na konferenciji će prezentirati zajednički regionalni program, a BiH će uporedo predstaviti i preostale potrebe za provedbu Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok će predstavnici Srbije, Crne Gore i Hrvatske predstaviti nacionalne komponente regionalnog programa.

Od ove konferencije, na kojoj bi trebalo da bude prikupljeno 508 miliona eura, očekuje se da pomogne intenziviranju procesa suštinskog pomirenja u regionu.
XS
SM
MD
LG