Dostupni linkovi

UN: Što pre poslati 300 posmatrača u Siriju



Ujedinjene nacije treba da pošalju 300 posmatrača što je pre moguće u Siriju kako bi pokušali da zaustave talas ubistava i nasilja, koji nije sprečen prekidom vatre, izjavio je Ahmed Fauzi, portparol specijalnog predstavnika UN i Arapske lige za Siriju Kofija Anana.

Prema njegovim rečima, sedam nenaoružanih posmatrača UN nadgledaju sedmodnevno primirje, dok će dva stići 23. aprila, a njihova puna prethodnica od 30 članova u Siriji bi trebalo da bude tokom naredne sedmice.

Međutim, pripreme su već u toku za dolazak još oko 300 posmatrača, što bi trebalo da odobri Savet bezbednosti UN narednih dva do tri dana.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je u svom izveštaju istakao da Sirija nije u potpunosti povukla vojnike i teško naoružanje iz gradova kao što je dogovoreno u Ananovom mirovnom planu za okončanje 13-mesečnog nasilja. Ban Ki Mun je predložio da se broj posmatrača poveća do 300.

Zapadne i arapske diplomate, koji se nazivaju "prijatelji Sirije", sastali su se juče u Parizu.

Tom prilikom američki državni sekretar Hilari Klinton pozvala je Savet bezbednosti UN da usvoji embargo na uvoz naoružanja i druge oštrije mere protiv Sirije. Prema podacima UN, više od 9.000 ljudi ubijeno je u Siriji nakon izbijanja ustanka protiv Asada u februaru prošle godine.
XS
SM
MD
LG