Dostupni linkovi

MMF: Malo poboljšanje globalnih ekonomskih predviđanja



Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijem izveštaju sa više optimizma gleda na privredu sveta zbog bržeg rasta u Sjedinjenim Državama i koordiniranih napora
zemalja EU da reše dužničku krizu.

U danas objavljenom izveštaju "Svetska ekonomska predviđanja" MMF očekuje će američka privreda porasti ove godine za 2,1 odsto, ekonomska aktivnost u Evropi će međutim opasti za 0,3 odsto, a ukupna svetska privreda porasti 3,5 odsto.

Te procene su za nijansu bolje od januarskog predviđanja MMF.

MMF je sada pohvalio EU što je povećala specijalni fond za finansijksu pomoć državama u krizi i što je preduzela druge mere.

MMF je ipak ocenio da je kriza u Evropi i dalje najveća pretnja privredi sveta.

MMF očekuje se da će privreda u Srednjoj i Istočnoj Evropi - koja je u brzom razvoju - porasti 1,9 odsto ove godine i 2,9 odsto 2013.

Šampion rasta u Evropi ove godine biće Poljska, sa 2,6 odsto, a 2013. 3,2 odsto.

U SAD potrošnja raste, kao i poslovne investicije, a tržište rada "pokazuje znake života", piše u izveštaju MMF.

Glavni ekonomista MMF Olivije Blanšar je dodao da optimizam ipak treba da ostane umeren jer ostaje visoki rizik od pogoršanja evropske dužničke krize.

Vlade širom sveta smanjuju potrošnju i podižu poreze što usporava rast, ukazuje se u izveštaju.

Kineski privredni rast će se ove godine usporiti na 8,2 odsto, ali će ponovo skočiti na 8,8 odsto 2013. godine, podstaknut domaćom potrošnjom, navodi se u izveštaju.

Kineska privreda je prošle godine imala privredni rast od 9,2 odsto.

U izveštaju MMM podvlači da će Kina, koja pokušava da uspori "pregrejanu privredu", uspeti da izbegne preterano naglo usporavanje rasta.
XS
SM
MD
LG