Dostupni linkovi

Barišić: Sanaderu sam lično dao milione nelegalnog novca



U nastavku suđenja u aferi Fimi-medija danas su pročitani raniji iskazi drugooptuženog, bivšeg blagajnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Mladena Barišića u kojima je on priznao da je preko privatne marketinške agencije Fimi-medija izvlačio novac iz državnih preduzeća i ministarstva po nalogu bivšeg premijera Ive Sanadera.

Izvučenim novcem, prema Barišićevom iskazu, punila se tzv. crna blagajne HDZ-a, dok je deo predao lično Sanaderu.

Uz to, nelegalni novac korišćen je i za izborne kampanje, kupovanje medija, umetnina za bivšeg premijera, evropske lobiste, pa čak i za odeću službenica u vladi.

Sadržaj njegovog iskaza prvooptuženi Sanader nazvao je "bajkom".

Kako je bivši blagajnik i šef carine Mladen Barišić, koji je juče na početku suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu priznao krivicu, odlučio da se brani ćutanjem, na sudu su danas pročitani ili pregledani snimci njegovih iskaza hrvatskim istražiteljima iz 2010. i 2011.

Barišić je svedočio da je za nelegalni novac znalo i novo rukovodstvo HDZ-a na čelu s Jadrankom Kosor, jer je njima, po nalogu bivšeg premijera, posle njegove ostavke, trebalo da preda 300.000 evra i dva miliona kuna za predsedničku kampanju. Iako taj novac neko vreme nisu hteli da prime, na kraju su ga ipak uzeli, ispričao je Barišić.

Nekada bliski Sanaderov saradnik rekao je i da je svima bilo jasno da Sanader ne toleriše neposlušnost da se za svako odbijanje može izgubiti posao, te da su se njegove želje jednostavno ispunjavale.

Ivo Sanader i nekadašnji stranački i vladin portparol Ratko Maček, koji je takođe jedan od optuženih, stavili su prigovor na Barišićev iskaz.

Sanader i ostali optuženi terete se da su iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra preko privatne marketinške agencije Fimi-media.

Oko četiri miliona evra navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a, prema optužnici, oko dva miliona kod Sanadera.
XS
SM
MD
LG