Dostupni linkovi

Ešdaun i Sorensen o 20. godišnjici opsade Sarajeva



Bivši visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun i specijalni izlaslanik EU za BiH Peter Sorensen ocenili su da je 20. godišnjica početka opsade Sarajeva opomena na
strahote rata, ali i podsticaj da se pomogne u izgradnji BiH.

U tekstovima objavljenim na Fejsbuk stranici britanskog ministra Vilijema Hejga, Ešdaun je naveo da je malo događaja više uticalo na poglede na moderan svet od opsade Sarajeva, dok je Sorensen napisao da se ne mogu zaboraviti posledice rata.

"Ukupno je 100.000 ljudi umrlo u BiH, a dva miliona je izbeglo. Poverenje i odnosi među ljudima su prosto uništeni", naveo je Sorensen, koji je poručio da BiH ima svetlu budućnost među članicama Evropske unije.

Opsada Sarajeva je trajala 1.425 dana.

Ešdaun je ocenio da 20. godišnjica početka opsade podseća Evropljane da i dalje treba da budu na oprezu, ali i da zadatak obnove BiH nije gotov, pošto se ta zemlja vraća "nejedinstvu i nefunkcionalnosti".

"U BiH i dalje postoje neki, čak i na najvišem nivou, koji će ići dalje i žaleti da vide raspad države - što je provobitni cilj Radovana Karadžića. Vilijem Hejg i britanska vlada vide tu opasnost veoma jasno i spremni su da opomenu druge. Na ovu godišnjicu još je
važnije nego ikada da ovaj napor uspe. Znamo opasnosti iz 1992", dodao je Ešdaun.
XS
SM
MD
LG