Dostupni linkovi

Krivokapić: Mračna uloga četnika



Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić izjavio je da je proces rehabilitacije Draže Mihailovića pokušaj revizije istine o jugoslovenskim ratovima 90-tih.

On je, u pismu zameniku predsedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denisu Bećiroviću, naveo da deli njegove ocene o mračoj istorijskoj ulozi četničkog pokreta i opasnosti koju za čitav region predstavlja potencijalna rehabilitacija Draže Mihajlovića, koga on naziva ratnim zločincem.

"Istorija nas na ovim prostorima uči da iza velikih revizija istorije nastupaju velike nesreće", kazao je Krivokapić, ocenivši da su rat u Hrvatskoj, a pre svega u Bosni i Hercegovini, kao i strahoviti sistematski zločini koji su u toj državi počinjeni, bili praktična realizacija ciljeva četničkog pokreta.

"Etničko čišćenje i genocid nad nesrpsikim stanovništvom centralni je deo četničkog projekta. Pružanjem legitimacije Draži Mihaloviću naknadno se legitimišu i zlodela njegovih naslednika u Bosni i Hercegovini", naveo je Krivokapić.

On kaže da se slaže sa Bećirovićem da četnički projekat predstavlja konstantnu opasnost i za Crnu Goru.

"Bilo kakav pakt sa političkim naslednicima Draže Mihajlovića bio bi antievropski čin, civilizacijski sunovrat, moralno nedopustiv, a politički poguban za Crnu Goru", ocenio je Krivokapić.

On kaže da se sa političkom četničkog pokreta ne ide u Evropu, kao i da svi putevi te ideologije vode samo u Hag.
XS
SM
MD
LG