Dostupni linkovi

Vojne vježbe Izraela, Grčke i SAD u istočnom Mediteranu.


Izrael, Grčka i SAD izvode ove nedjelje zajedničke zračne i pomorske vojne vježbe u istočnom Mediteranu.

Vježbe, koje su započele 26. marta i traju do 5. aprila, imaju za cilj da simuliraju borbe u zraku i rat protiv podmornica, a nadgleda ih Šesta flota SAD, javlja Tanjug, pozivajući se na izraelske medije.

Te vježbe, nazvane "Plemenita Dina", ustanovljene su prošle godine i smatraju se odrazom diplomatskih promjena u regionu.

SAD su slične vježbe oragnizirale s Turskom i Izraelom od 1998. do 2009. godine, ali se od njih odustalo nakon što je turski premijer Recep Tayyip Erdogan suspendovao vojnu saradnju s jevrejskom državom 2010. Od tada je Izrael uspostavio prisnije vojne i obavještajne veze s rivalima Turske - Grčkom i Kiprom.

Jevrejska država i te dvije zemlje objavile su prošle nedjelje sporazum o saradnji u iskorištavanju rezervi prirodnog gasa u Mediteranu.

I dok su ranije vježbe s Turskom zvane "Sirena puna samopouzdanja" bile zasnovane na zajedničkim humanitarnim akcijama pronalaženja i spašavanja, ove sadašnje su mnogo više vojno orijentirane.

Izraelski list "Haarec" navodi da one simuliraju mogući sukob sa snagama koje liče na tursku mornaricu i bilo je planirano da počnu u američkoj bazi na Kipru i da se završe u izraelskoj luci Haifa.
Dio vježbi izvodi se u grčkim vodama blizu turske obale. U njima učestvuje navodno grčki pomorski razarač i podmornica, kao i izraelsko plovilo i nekoliko borbenih američkih brodova uz borbene avione i helikoptere sve tri zemlje.

Izraelska armija potvrdila je da su vježbe u toku, ali je odbila da objelodani detalje.
XS
SM
MD
LG