Dostupni linkovi

Osnovan Piratski pokret Srbije


Piratski pokret Srbije osnovan je u ponedeljak na održanoj Osnivačkoj skupštini.

U zvaničnom saopštenju ovim povodom navodi se da je program ove nevladine organizacije zasnovan na principima koji se odnose na reformu zakona o autorskim i srodnim pravima, slobodi govora i protoka informacija, slobodno znanje, slobodan softver i kulturu i net neutralnost, a ideje su generisane u poslednjih par godina preko zvaničnog sajta, Facebooka i Twittera.

"Načelo kojim se vodimo u ovom trenutku je da sačuvamo pragmatičnost i agilnost. Osnivanje udruženja Piratski pokret je prirodan nastavak aktivnosti koje Pirati imaju poslednje četiri godine, i omogućiće nam pristup fondovima i neometan rad na piratskoj agendi", kaže koordinator udruženja Aleksandar Blagojević.

Iz Piratskog pokreta u Srbiji ističu da se njihovo osnivanje dešava dan nakon što su nemački Pirati osvojili 7,4 posto glasova na izborima za parlament.

Tamo se između ostalog kaže i da pirati imaju dve osnovne karakteristike kojima se razlikuju od “tradicionalnih” stranaka. Pirati nisu političari, već aktivisti, ali aktivisti koji su ušli u politiku.
XS
SM
MD
LG