Dostupni linkovi

Merčep ponovo odbacio krivicu za ratni zločin



Ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Merčep danas je ponovo odbacio krivicu za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991. godine.

"Optužnica je žalosna", rekao je Merčep, koji se danas ponovo izjasnio o krivici budući da je suđenje formalno počelo iz početka.

Zbog proceduralne greške suđenje je prošle sedmice odloženo, jer je utvrđeno da je članica sudskog veća u istrazi ispitivala jednog od svedoka zbog čega nije mogla da vodi glavnu raspravu.

Na današnjem ročištu sudsko veće je izmenjeno, a u nastavku su ispitani novi svedoci, među kojima i supruga jedne od žrtava Bože Velebita, Vjera Velebit.

Ona je iznela potresno svedočenje o nestanku supruga pošto je odveden u Pakračku poljanu i o tome kako su joj poznanici pričali o mučenjima koje je prolazio.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svedoka.

Tomislav Merčep optužen je da je kao komandant rezervne jedinice MUP-a odgovoran za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991. godine.

Optužica tereti Merčepa da za ubistvo 43 osobe, među kojima su i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i za nestanak još tri osobe.

Zbog moždanog udara koji je imao pre nekoliko godina, Merčep je odmah po hapšenju krajem 2010. smešten u zatvorsku bolnicu, a podizanje optužnice sredinom 2011. godine dočekao je u banji.

Haško tužilaštvo dostavilo je Hrvatskoj dokaze protiv Merčepa pre nekoliko godina za zločine u istočnoj Slavoniji uključujući zločine u Vukovaru i u Pakračkoj poljani.

Zločini u Vukovaru nisu, međutim, obuhvaćeni ovom optužnic m.
XS
SM
MD
LG