Dostupni linkovi

logo-print

Merčep ponovo odbacio krivicu za ratni zločinRatni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Merčep danas je ponovo odbacio krivicu za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991. godine.

"Optužnica je žalosna", rekao je Merčep, koji se danas ponovo izjasnio o krivici budući da je suđenje formalno počelo iz početka.

Zbog proceduralne greške suđenje je prošle sedmice odloženo, jer je utvrđeno da je članica sudskog veća u istrazi ispitivala jednog od svedoka zbog čega nije mogla da vodi glavnu raspravu.

Na današnjem ročištu sudsko veće je izmenjeno, a u nastavku su ispitani novi svedoci, među kojima i supruga jedne od žrtava Bože Velebita, Vjera Velebit.

Ona je iznela potresno svedočenje o nestanku supruga pošto je odveden u Pakračku poljanu i o tome kako su joj poznanici pričali o mučenjima koje je prolazio.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svedoka.

Tomislav Merčep optužen je da je kao komandant rezervne jedinice MUP-a odgovoran za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991. godine.

Optužica tereti Merčepa da za ubistvo 43 osobe, među kojima su i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i za nestanak još tri osobe.

Zbog moždanog udara koji je imao pre nekoliko godina, Merčep je odmah po hapšenju krajem 2010. smešten u zatvorsku bolnicu, a podizanje optužnice sredinom 2011. godine dočekao je u banji.

Haško tužilaštvo dostavilo je Hrvatskoj dokaze protiv Merčepa pre nekoliko godina za zločine u istočnoj Slavoniji uključujući zločine u Vukovaru i u Pakračkoj poljani.

Zločini u Vukovaru nisu, međutim, obuhvaćeni ovom optužnic m.
XS
SM
MD
LG