Dostupni linkovi

"Pali" falsifikatori hrvatskih pasoša


Hrvatska putovnica i novčanice eura - ilustracija
Hrvatska putovnica i novčanice eura - ilustracija
Hrvatska policija uhapsila je tokom vikenda grupu policijskih i konzularnih službenika koji su od 2000. do 2010. izdavali krivotvorene hrvatske pasoše pripadnicima balkanskih mafija. Među korisnicima njihovih pasoša bila su i tako zvučna imena kao Sretko Kalinić Zver, Luka Bojović Pekar i Vlada Milisavljević Budala.

Hrvatska policija stala je na kraj uvriježenom običaju elite balkanske mafije da u svojim zbirkama identiteta imaju i - bar jednu hrvatsku putovnicu! Šest osoba koje se tereti da su izdavali lažne putovnice pripadnicima balkanskih mafija je uhićeno i određen im je jednomjesečni pritvor. Sedma osumnjičena osoba je srpski državljanin Darko Gojić koji je u bijegu i za kojim je raspisana tjeralica. .

„U ovom slučaju riječ je o atipičnom krivotvorenju, kakvo – čini mi se – nije zabilježeno u kriminalističkoj povijesti na ovim prostorima, na način da su se 'krali' identiteti stvarnih osoba koje jesu hrvatski državljani, ali ne posjeduju putnu ispravu“, kazao je šef krim-policije Vitomir Bijelić.

Putovnice su prodavane za 10 do 50 tisuća eura, pa je tako kriminalna ekipa - dva policijska službenika iz Osijeka, službenica u Policijskoj upravi zagrebačkoj, dvoje zaposlenika hrvatskog konzulata u Tuzli i jedan civil – za 53 locirane putovnice zaradila pola milijuna eura.

Vjeruje se da ovako falsificiranih putovnica ima bar još jednom toliko. Osobe čijim se identitetom koristilo za izradu lažnih putovnica nisu znale što se događa i mahom su hrvatski državljani srpske nacionalnosti koji ne borave u Hrvatskoj, kazao je Bijelić.

Sva su se ova krivotvorenja zbila između 2000. i 1. listopada 2010., kada je u Hrvatskoj uvedeno izdavanje elektroničke putovnice i spriječen ovakav način krivotvorenja.

Mozak operacije, uhićeni hrvatski državljanin sa prebivalištem u BiH Zvonko Šendulović uz Gojićevu pomoć pronalazio je zainteresirane mušterije i kontaktirao suradnike u hrvatskom konzulatu u Tuzli.

Putovnica gotova za par minuta

Kada bi tamo sve bilo riješeno, naručitelj – balkanski mafijaš – obično bi sam došao u zagrebačku policiju i podizao putovnicu.
Ilustracija
Ilustracija

Tako je primjerice zloglasni pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić Zver, koji se nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića do sredine 2010. skrivao u Zagrebu, po svoju lažnu hrvatsku putovnicu na ime Drage Cesara došao 2009. godine u policiju u Petrinjskoj ulici u Zagrebu. Tamo ga je primila u subotu uhićena administratorica na izdavanju osobnih isprava Radojka Cvetković i - sve je bilo gotovo za par minuta!

Poznavatelji problematike zgroženi su kako se ova kriminalna rabota mogla neotkriveno provoditi kroz deset godina i prozivaju ne činovnike, nego njihove nadređene.

„Činjenica je da su sistemi bili tako 'probijeni' – bez obzira radi li se o Ministarstvu unutarnjih poslova ili o Ministarstvu vanjskih poslova – da se takva škandalozna situacija mogla vući iz godine u godinu. A da li je dobio Janko ili Marko – to je samo pitanje dnevne prakse. Prema tome – bilo koji službenik koji je to napravio – on je samo dio sistema koji je dopuštao takav eksces“, kazao je Umirovljeni policijski inspektor Marijan Kraljević King.

Ovaj skandal je po mnogim ocjenama i glavni razlog što Sjedinjene države i dalje odugovlače sa ukidanjem viza za hrvatske državljane. Uz ove loše vijesti, dodajmo i da je načelnik Bijelić potvrdio kako je hrvatska policija u suradnji sa srpskim kolegama detektirala gotovo sve pripadnike srpskog krim-miljea koji imaju u posjedu ove hrvatske krivotvorene putovnice.

„Bitno je reći da smo za svim tim putnim ispravama mi raspisali objave na bazi interpola, a isto tako i za identitete korisnika koji koriste te putovnice i želim vjerovati da je i taj podatak pomogao u konkretnom slučaju tijelima u Španjolskoj da detektiraju, lociraju i kasnije uhite ekipu Luke Bojovića, a očekujemo i još neke koji su u bijegu“, naveo je Bijelić.

Još jedna dobra vijest za kraj - policija je potvrdila da su neki od uhićenih već priznali.
XS
SM
MD
LG