Dostupni linkovi

Štefan File: Poseta Kosovu je poseta prijateljima



Evropski komesar za proširenje Štefan File, koji danas dolazi na Kosovo, rekao je da je to poseta prijateljima u koju se ne dolazi "praznih ruku".

U autorskom tekstu za prištinsku Kohu ditore, File je izrazio uverenje da će sa Kosova otići uz garancije tamošnjih partnera da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se približe evropskim standardima.

"Običaj je da kada ideš u posetu prijateljima ne treba da ideš praznih ruku. Dolazim ove nedelje na Kosovo i smatram svoj dolazak u Prištinu za posetu prijateljima. Dolazim u ime Evropske komisije, vašeg partnera i prijatelja koji vas prati na evropskom putu kojim ste odlučili da krenete", naveo je evropski komesar.

File je naveo da ima dobre vesti za Prištinu.

"I neću doći praznih ruku. Ne radi se samo o našoj stalnoj pomoći i savetima u vašim naporima da postanete još evropskiji. Ono što vam ovoga puta donosim je specijalna odluka koja će predstavljati važan korak napred u odnosima Kosova sa EU", naveo je File.

Dodao je da je reč o početku studije izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ta studija treba da pruži stabilne okvire za pregovore sa našim partnerima na Kosovu o svim pitanjima značajnim za njegovu evropsku budućnost, što će nas kasnije odvesti do jasne perspektive za integraciju u EU, podršku u konsolidaciji demokratije, vladavini zakona, ekonomskog razvoja, regionalne saradnje, promovisanja trgovine i investicija, kao i programa reformi u zemlji", naveo je File.
XS
SM
MD
LG