Dostupni linkovi

Fišer: Pregovori Srbiji što pre



Predsednik Austrije Hajnc Fišer izjavio je da će se njegova zemlja zalagati da Srbija što pre počne pregovore o pristupanju EU.

Fišer je u intervjuu frankfurtskim "Vestima" ocenio da je pravac kojim se kreće Srbija u smeru evropskih integracija pozitivan, da je na tom putu ostvaren dobar razvoj i da je politika Beča nepromenjena i usmerena ka tome da pregovori koji se vode moraju biti uspešni.

Austrija nema nijedan razlog da bude zainteresovana za dugovlačenje sa pregovorima, ukazao je Fišer, podsećajući da se Beč posebno zalagao za donošenje odluke koja je dovela do dodele statusa kandidata Srbiji. Srpsko stanovništvo u Austriji, kako ističe predsednik, bez sumnje je jedan od važnih mostova koji spaja Austriju sa Srbijom.

"Nedavno sam video podatke da je Beč treći grad u svetu po broju Srba. U Beču živi skoro 200.000 Srba i mnogi od njih su veoma dobro integrisani", istakao je Fišer.

Kada je reč o privrednoj saradnji dve zemlje on je podsetio da je godinama unazad Austrija najveći investitor u Srbiji, i da će bilateralna trgovinska razmena uskoro premašiti granicu od 900 miliona evra.
XS
SM
MD
LG