Dostupni linkovi

M.Ivanović: Srpska žandarmerija blokirala alternativni put



Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović rekao je danas da su pripadnici Žandarmerije MUP Srbije zatvorili alternativni put kod prelaza Jarinje koji Srbi koriste kako bi izbegli prelaze na kojima su kosovski zvaničnici i pogranični policajci.

Vest su agenciji Beta potvrdili i drugi građani koji su bili u koloni koju su žandarmi usmerili sa alternativnog puta na zvanični prelaz Jarinje.

Ivanović je dodao da su ga najpre u blizini Jarinja zaustavili američki vojnici Kfora, legitimisali ga i propustili, a da mu je potom srpska žandarmerija "onemogućila dalje kretanje".

"Upozorio sam ih da smo mi državljani Republike Srbije, da imamo lične karte i da imamo pravo da se krećemo, da je njihovo ponašanje protivustavno i protivzakonito", rekao je Ivanović.

On je dodao da su mu žandarmi kazali da imaju naređenje iz Beograda i da će blokada "potrajati duže".

Ivanović je ocenio da slobodu kretanja Srbima uskraćuje srpska žandarmerija koja pokušava da u potpunosti sprovede dogovor o integrisanom upravljanju carinom, i dodao da je "očigledno da je to dogovor sa Prištinom i Briselom o ukidanju srpskih institucija".

Srbi sa severa Kosova masovno bojkotuju prelaze Jarinje i Brnjak zbog prisustva kosovskih zvaničnika i za prolazak u centralnu Srbiju koriste alternativne puteve.
XS
SM
MD
LG