Dostupni linkovi

Izvještaj UN: Rijaset IZ u BiH i govor mržnje


Rijaset Islamske zajednice u BiH podstiče govor mržnje i iznosi klevete protiv boraca za ljudska prava, što nije naišlo na osudu vlasti u BiH, navedeno je u izvještaju nevladinih organizacija o sprovođenju Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima u BiH, prenose agencije.

U dijelu izvještaja pod nazivom "Uznemiravanje, prijetnje i drugi napadi na zaštitnike ljudskih prava" piše da je 10. i 12. januara Rijaset Islamske zajednice u saopštenjima za javnost naveo da je "Helsinški komitet u BiH nemoralan, jer štiti kršenje osnovnih ljudskih prava muslimana i podržava diskriminaciju protiv muslimana, posebno pokrivenih muslimanki".

"Na osnovu lažnih razloga, oba saopštenja smanjuju poštovanje i povjerenje koje organizacija i njene članice održavaju. Saopštenja indukuju neprijateljske stavove uperene protiv Helsinškog odbora i njegovih članova", navodi se u izvještaju.

Izvještaj je na dnevnom redu sjednice Komiteta za ljudska prava UN koja se održava od 12. do 30. marta u Njujorku. Poslije razmatranja ovog i još deset izvještaja, UN će usvojiti preporuke i listu od gotovo stotinu pitanja koja će biti upućena institucijama BiH na sprovođenje i odgovaranje.
XS
SM
MD
LG