Dostupni linkovi

Dogovor Beograda i Prištine u ćorsokaku


Zgrada Vlade Srbije, foto: Vesna Anđić
Zgrada Vlade Srbije, foto: Vesna Anđić
Primena Sporazuma o regionalnom predstavljanju Kosova počela je traljavo zbog različitog tumačenja dogovora u Beogradu i Prištini, ali sa instrukcijama Vlade Srbije svojim državnim predstavnicima tek se ne nazire izlaz iz ove pat pozicije. Beogradu naime, više nije dovoljno insistiranje na fusnoti uz naziv Kosovo* već se sugeriše i čitanje izjave da je Kosovo sastavni deo Srbije. Nije teško zamisliti reakciju Prištine na regionalnim skupovima.

Osim što će insistirati da na tabli sa natpisom Kosovo* bude ispisan i tekst fusnote, što i jeste dogovoreno u Briselu, prema instrukciji Vlade u Beogradu delegacija Srbije je u obavezi da pročita izjavu u kojoj se ističe "da je delegacija Prištine predstavljena striktno u skladu sa dogovorom o regionalnom predstavljanju i saradnji i da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije“.

Milivoje Mihajlović, šef vladine kancelarije za saradnju sa medijima tvrdi da čitanje ove izjave ne bi bilo u suprotnosti sa briselskim dogovorom.

„Nije u suprotnosti. Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija je u sastavu Srbije, po Rezoluciji 1244 i međunarodni dokumentima ona je deo Srbije koji je pod protektoratom UN“, kaže on.

Na pitanje da li je čitanje te izjave dogovoreno u Briselu Mihajlović kaže da pretpostavlja da jeste.

„Zato što je Vlada usvojila ovu instrukciju na osnovu izveštaja pregovaračkog tima Vlade Srbije, znači sigurno da jeste“, kaže Mihajlović.

I bez ove instrukcije Vlade Srbije Sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova nije funkcinisao. Prethodnih dana su regionalne skupove napuštale delegacije i Prištine i Beograda, prvi misleći da je dovoljna samo zvezdica pored naziva Kosova, dok su drugi insistirali i na fusnoti uz zvezdicu koja navodi objašnjenje: bez prejudiciranja statusa, u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde. U Vladi Srbije ipak, negiraju da će njihove sugestije izazvati nove probleme.

“Mislim da je smisao da se naprave precizni dogovori i da se problemi tako prevazilaze. Ovako, ako nema preciznih dogovora i ako oko svake dogovorene tačke imamo drugačije tumačenje iz Prištine i pokušaj da se izigra taj dogovor, onda ti dogovori nemaju smisla. Ovako ta uputstva imaju za cilj da se precizira cela stvar i da se krene u novu tačku dnevnog reda, odnosno u novi predmet dijaloga”, kaže Mihajlović za RSE.

Miniranje dogovorenog

Ipak, teško je očekivati da će čitanje izjave u kojoj, između ostalog stoji da je Kosovo sastavni deo Srbije, obezbediti prisustvo kosovske delegacije na regionalnim skupovima, a na čemu je insistirao Brisel. Što bi moglo da dovede u pat poziciju primenu teško dogovorenog sporazuma.

Direktor centra za regionalizam i kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov, smatra da je insistiranje na čitanju izjave besmisleno.
Šefovi timova Beograda i Prištine, Borko Stefanović i Edita Tahiri sa posrednikom u pregovorima Robertom Kuperom na jednoj od rundi dijaloga u Briselu
Šefovi timova Beograda i Prištine, Borko Stefanović i Edita Tahiri sa posrednikom u pregovorima Robertom Kuperom na jednoj od rundi dijaloga u Briselu

“To je besmisleno zato što na neki način potire ono što je prethodno postignuto, a to je da je već sasvim jasno naglašeno uz tu zvezdicu i fusnotu u kom statusu Kosovo prisustvuje takvom skupu. Ako bi sprovodili ovaj drugi stav iz ovog uputstva mislim da bi to dovelo do novih problema i da bi predstavnici Kosova napuštali takve skupove i ne vidim zbog čega je to uopšte bilo potrebno da se stavi. Mislim da ni Brisel neće blagonaklono gledati na takve poteze jer oni očigledno idu na miniranje onoga što je dogovoreno u Briselu a to je da se na neki način kroz tu zvezdicu i fusnotu Kosovu omogući prisustvo na regionalnim skupovima”, smatra Popov.

Prema instrukciji Vlade Srbije delegacija Prištine treba da bude predstavljena bez isticanja zastave i drugih obeležja što može imati uporišta u tački Sporazuma da će “domaćini sastanaka biti podstaknuti da izbegavaju prikazivanje nacionalnih simbola”. U instrukciji se, međutim, još sugeriše i da fusnota mora biti uočljiva, čitljiva i napisana na engleskom.

Beograd i Priština su samo dan nakon postizanja Sporazuma počeli da svako na svoj način tumače dogovereno i prepucavaju se međusobno da li će se zvezdica poput pahuljice istopiti sa prvim prelećnim danima.

Kako bi regionalni skupovi mogli da izgledaju nakon što je Beograd na svoj način protumačio ono što je dogovoreno uz pritisak međunarodnih posrednika u Briselu neke već sada podseća i na parodiju. Tako kolumnista Predrag Lucić misli da su navedene isntrukcije premalo ako se želi istinski opstruirati svaki razgovor.

“Mislim da bi prigodom svakog pojavljivanja kosovske delegacije na nekom zajedničkom sastanku delegacija Srbije trebalo imati kardiološku prezentaciju kojom bi se opet iznova dokazivalo da je Kosovo srce Srbije, znači da tu budu svi CT, UZ nalazi i tako dalje. Ako to nije dovoljno recimo, može se čitati i čitav Ustav Socijalističke Republike Srbije iz 89-te, a može i onaj koji mu je prethodio. A ako i nakon toga ostane još sekundu prostora za razgovor, koji ne bi bio monološko čitanje formalnosti, predlažem da se dovede glumac koji bi izdeklamirao govor Slobodana Miloševića sa Gazimestana, a ako ni to nije dovoljno onda da se pređe na čitanje Godina raspleta. I tako sljedećih 30-ak godina, na takvim sastancima će se sigurno riješiti status i Kosova i Srbije”, satirično ocenjuje za RSE Lucić.

Brisel se za sada drži po strani perući ruke stavom da je na organizatorima skupova da oni sami odluče kako će primenjivati Sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova.
XS
SM
MD
LG