Dostupni linkovi

Hamarberg: Važno formirati regionalnu komisiju za pomirenje



Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Tomas Hamarberg ocenio je danas u Beogradu da je veoma važno ustanoviti komisiju o istini i pomirenju na nivou regiona Zapadnog Balkana jer su neki zločini počinjeni tokom ratova 1990-tih pre bili regionalni, nego samo u jednoj zemlji.

"Važno je da postoji zajednička procena šta se desilo u regionu. Dobro je pokušati ustanoviti šta se stvarno desilo, činjenice. Naravno da će uvek biti različitih interpretacija činjenica, i treba priznati da će to biti slučaj u budućnosti", ocenio je
Hamarberg u intervjuu agenciji Beta.

"Iako postoje različita mišljenja, nadam se da će političari shvatiti zajedničku potrebu da se utvrdi šta se stvarno desilo, da se uspostave osnovne činjenice, a tako i sama osnova za obrazovanje budućih generacija, i pomirenje", ukazao je Hamarberg.

Komesar Saveta Evrope je ocenio da je u poslednjih 20 godina u regionu postignut određeni napredak po pitanju pomirenja, naročito kada se radi o razjašnjenju činjenica u vezi sa nestalima.

"Razjašnjene su činjenice u vezi sa nestalima u velikom broju slučajeva. I to je pozitivno. Mada postoji još uvek 14.000 slučajeva koji nisu razjašnjeni", naveo je Hamarberg.

On je kao pozitivne korake procenio i one koje su u poslednje vreme preduzeli predsednici Srbije i Hrvatske (Boris Tadić i Ivo Josipović), uključujući i odlaske u Srebrenicu i Vukovar.

Na pitanje da li misli da su od okončanja ratova na Zapadnom Balkanu uspostavljeni mostovi pomirenja među običnim ljudima, komesar Saveta Evrope je rekao da to nije učinjeno u dovoljnoj meri.
XS
SM
MD
LG