Dostupni linkovi

Bizoni se vraćaju na Divlji zapad



Bizoni, životinje koje su gotovo istrebljene u Severnoj Americi u doba Divljeg zapada, sada su tamo vraćene - preseljenjem 64 primerka iz nacionalnog parka
Jelouston na područje indijanskog rezervata Fort Pek u Dakoti.

Preseljenje je, kako javlja Asošiejted pres (AP), obavljeno u noći između ponedeljka i utorka na osnovu davno zamrznute inicijative da se delovi istorijskog Divljeg zapada ponovo nasele bizonima.

Njih je tamo bilo nekoliko miliona, dok belci u 19. veku nisu počeli da ih neumereno love.

Preseljenje bizona, koje se očekivalo mesecima, dogodilo se usred snežne oluje i bez prethodnog obaveštenja javnosti, jer su zvaničnici Dakote i plemenske starešine želele da izbegnu parničenja s farmerima, protivnicima ovog poduhvata, uplašenim da će njihova stoka dobiti konkurenciju prilikom ispaše na poljima.

Ugovor o preseljenju potpisan je u petak, a guverner Montane Brajan Švajcer (Brian Schweitzer) ocenio je danas da se radi o ključnom koraku u pravcu povratka genetski čistokrvanog bizona iz Jeloustona na šire područje američkog zapada.

Starešine plemena Asiniboan (Assiniboine) i Sijuks (Sioux), koji žive u Fort Peku, kažu da dolazak bizona omogućava Indijancima da ožive svoju istorijsku vezu s tim životinjama.

Ministar za unutrašnje poslove SAD Ken Salazar pozdravio je ponovno naseljavanje bizona i rekao da se razmatraju nova preseljenja tih životinja iz Jeloustona u Kolorado, Južnu Dakotu i druge federalne države.

Bizoni će u Fort Peku živeti u ograđenom prostoru.
XS
SM
MD
LG