Dostupni linkovi

Komšić: Ostavka – principijelan i logičan potez



Član Predsedništva BiH Željko Komšic izjavio je da je podneo ostavku na sve funkcije u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) iz principijelnih razloga i da je to bio logičan potez.

''Ovako više ne može, povukao sam logičan potez. Ostajem član SDP-a, ali bez ikakvih funkcija i nastaviću da se borim za principe socijaldemokratije. Već su počele i znam da će biti još puno spekulacija, ali biće vremena da objasnim i konkretne razloge zašto sam napustio mesto potpredsednika SDP-a i sve druge funkcije u ovoj stranci'', izjavio je Komšić za mostarski "Dnevni list".

On je naveo da nije reč o privatnim sukobima, nego o principijelnim razlozima.

''Ostajem član Predsedništva BiH i nastavljam da na tom položaju radim u punom kapacitetu sa svim obavezama prema državi BiH'', naveo je Komšić.

On je juče podeno ostavku na sve funkcije u SDP-u, ali ne i na funkciju člana Predsedništva, jer je to mandat koji su mu poverili građani BiH.

Još nema zvanične reakcije SDP-a, a nagađa se da je ostavku podneo zbog sukoba sa liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom koji traje već duže vremena, kao i nezadovoljstvo stanjem u stranci, te činjenicom da svu politiku vodi uski krug ljudi.

Sukob je navodno kulminirao pre nekoliko dana kada je Lagumdžija posetio Beograd i dao podršku ministru inostranih poslova Srbije Vuku Jeremiću za kandidaturu za predsednika Generalne skupštine UN.

Komšić se ranije negativno izrazio o Jeremićevoj kandidaturi, pa je vest da je Lagumdžija govorio suprotno u Beogradu doživeo kao vlastito poniženje.

Željko Komšic je na poslednjim izborima po drugi put izabran za člana Predsjedništva BiH kao kandidat SDP-a sa više od 330.000 glasova, dva puta više od zbira glasova njegovih najvećih konkurenata i 50.000 više od svoje stranke.
XS
SM
MD
LG