Dostupni linkovi

Ubistva u jevrejskoj školi šokirala Francusku


Francuska: Porodice stižu na mesto napada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Francuska: Porodice stižu na mesto napada

Na području severa i istoka Tuluza u toku je opsežna policijska istraga u koju je uključeno i nekoliko helikoptera, nakon što je u ponedeljak ujutru, za sada nepoznati počinilac na skuteru otvorio vatru na jevrejsku školu i tom prilikom ubio četiri osobe, među kojima troje dece i jednog muškarca.

Prema izvoru bliskom porodici ubijenog muškarca, reč je o Džonatanu Sandleru, koji je iz Jerusalima došao u Tuluz na dve godine. Tužilac iz Tuluza Mišel Vale rekao je da je u napadu ubijeno i Sandlerovo dvoje dece od tri i šest godina, kao i jedno dete od 10 godina.

Očevici svedoče da je ubica otvorio vatru na nekoliko osoba koje su stajale ispred škole, Le Monde javlja kako su ubijeni rabin i njegovo dvoje dece.

Mišel Vale izjavio je da je ubica otvorio vatru čim je sišao sa skutera.

"Taj čovek je sišao sa skutera, i dok je bio ispred škole, pucao je na svakoga ko je bio blizu njega, decu ili odrasle. Jurio je decu dok su bežala pravo ka školi", kazao je.

Policija je u grmlju na mestu nesreće pronašla čaure metka kalibra 9 mm, a Vale je rekao da ubica nije koristio samo jedno oružje.

"Znamo da je jedno od oružja koje je korišćeno teškog kalibra, i da je, izgleda, upotrebljeno i neko drugo naoružanje."

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je da je ubistvo tri deteta i jednog nastavnika ispred jevrejske škole u Tuluzu "nacionalna tragedija". Naložio je da se u utorak u svim školama minutom ćutanja oda pošta ubijenima.

Mesto tragedije
Mesto tragedije
Nakon dolaska u Tuluz, Sarkozi je rekao da će biti "učinjeno sve kako bi bio pronađen napadač“, a da će ministar policije Klod Gean "ostati u Tuluzu koliko god bude bilo potrebno".

„Ovo je horor, tragedija. Nema ničega što može da objasni razloge. Potpuno je neprihvatljiva ideja da neko ubije ljude ispred škole, i u jevrejskoj školi. To je tragedija. To su naša deca, to nisu samo vaša dece, ona su naša“, rekao je Sarkozi i dodao “Na teritoriji Republike, ne ubijaju se deca tek tako ... Danas je dan nacionalne tragedije".

Glavni rabin Francuske Žil Bernhajm, koji je takođe doputovao na mesto tragedije, rekao je kratko da je užasnut i šokiran.

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton odala je počast poginulima u Tuluzu, i uporedila ubistvo troje dece i jednog profesora sa stradanjem mladih u Gazi i Siriji.

"Kada pomislimo šta se desilo danas u Tuluzu, kada se setimo događaja od pre godinu dana u Norveškoj, kada znamo šta se dešava u Siriji, Gazi i u različitim delovima sveta, mislimo na mlade i na decu koja ginu", rekla je Eštonova u Briselu, gde se održava sastanak posvećen situaciji mladih Palestinaca.

Vlada Izraela je saopštila takođe da je šokirana poslednjim događajem u Francuskoj, dodajući da veruju vlastima u toj zemlji da će provesti punu istragu kako bi se počinioci priveli pravdi i saznao pravi motiv ubistava.

Zločin se dogodio u istom delu Francuske gde su pre nekoliko dana ubijena trojica francuskih vojnika, a počinitelj je također s mjesta nesreće pobegao naskuteru. Policija nije želela da se oglašava oko toga da li postoji veza između dva napada, iako su lokacija i način na koji su ubojstva počinjena vrlo slični.

U Francuskoj je od napada na školu u ponedeljak ujutru pojačano obezbeđenje jevrejskih škola i verskih objekata, a isto su učinile iz preventivnih razloga i belgijske vlasti.

U Francuskoj živi oko pola miliona Jevreja od kojih 20 do 25 hiljada u Tuluzu, podaci su jevrejskih institucija, dok prema drugim procenama, jevrejska zajednica broji 700.000 članova.
XS
SM
MD
LG