Dostupni linkovi

logo-print

Damask saopštio da želi saradnju sa Ananom


Sirija je danas potvrdila da sarađuje sa međunarodnim izaslanikom Kofijem Ananom koji bi danas trebalo da predstavi Savjetu bezbjednosti svoje prve zaključke o situaciji u Siriji, ali je Damask ponovio odlučnost u borbi protiv terorizma koji je doveo do nasilja u zemlji.

Sirijska vlada se obavezala da štiti svoje sunarodnike razoružavanjem terorista i nastavlja da traži političko rješenje krize sarađujući sa specijalnim izaslanikom UN i Arapske lige Kofijem Ananom, navodi se u pismu Ministarstva vanjskih poslova upućenom UN i šefu Savjeta bezbjednosti.

U ovom pismu Sirija poziva sve zemlje i organizacija da se bore protiv terorizma da izvrše pritisak na sve poznate strane kako bi prestale da podržavaju terorizam i kako bi se okončalo prolivanje krvi, u skladu sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN o borbi protiv terorizma.

Sirijski režim, koji se već godinu dana suočava sa narodnim nezadovoljstvom i pobunom kojom se traži promjena režima, odbija da prizna veličinu ovih protesta i poredi ga sa terorizmom.

Prošlog vikenda specijalni izaslanik UN i Arapske lige sastao se u dva navrata sa sirijskim predsjednikom Bašarom el Asadom u Damasku.

Tokom ovih susreta bivši generalni sekretar UN predao je Damasku svoje prijedloge za okončanje nasilja u zemlji.

Međunarodni mediji objavili su 14. marta da je Anan dobio odgovor od sirijskog lidera na te prijedloge. Anan bi trebalo da danas Savjetu bezbjednosti predstavi svoje prve zaključke o situaciji u Siriji.
XS
SM
MD
LG