Dostupni linkovi

Jahjaga pisala zvaničnicima EU i SAD povodom najavljenih izbora



Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga je u pismu poslatom evropskim i američkim zvaničnicima izrazila “duboku zabrinutost zbog najava Republike Srbije da održi lokalne izbore i na teritoriji Republike Kosova, čime se krši suverenitet zemlje i što predstavlja izazov teritorijalnom integritetu i provocira destabilizaciju Kosova”.

Pismo je poslato predsjedniku Savjeta Evrope, Hermanu von Rompuyu, visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i sigurnost, Kethrin Eshton i predstavnicima pet država, SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Italiji.

Razlog odluke Srbije da izbore održi i na Kosovu.

Ocjenjujući da su najave Srbije prouzrokovale tenzije među kosovskim građanima, predsjednica Kosova je rekla da se “tolerisanjem ovog čina takođe rizikuje dijalog kojem posreduje EU, kao i sprovođenje svih postignutih sporazuma između Republike Kosova I Republike Srbije, rizikujući i prekid ovog važnog procesa za budućnost cijelog regina”.

Pismo Jahjage se završava pozivom cijeloj međunarodnoj zajednici "za odlučnost u nedozvoljavanju odr\avanja izbora Srbije na teritoriji Kosova".
XS
SM
MD
LG