Dostupni linkovi

Panetta: Smrtna kazna za vojnika koji je ubio 16 afganistanskih civila


Američki ministar odbrane Leon Panetta izjavio je u ponedjeljak da je u slučaju masakra 16 civila u Afganistanu cilj da se američkom vojniku, koji se za ta ubistva optužuje, sudi u okviru američkog pravosudnog sistema i da bi tada mogla da bude zatražena smrtna kazna za njega.

Panetta je rekao da američki zvaničnici još ne znaju koji motivi stoje iza ovih ubistava, koja je, u prvom komentaru o ovom slučaju, pokušao da predstavi kao izolovani incident koji neće izmijeniti planove za postepeno povlačenje američkih borbenih snaga iz Afganistana do kraja 2014. godine, javio je AFP.

Američki vojnik optužen je da je po napuštanju baze na jugu Kandahara u nedjelju prije zore upao u tri seoske kuće i na spavanju ubio 16 osoba, među kojima je devetoro djece i tri žene, a neka tijela spalio.

Reuters prenosi izjavu jednog neimenovanog američkog zvaničnika o tome da je vojnik liječen od traumatske povrede mozga zadobijene kada se njegovo vozilo prevrnulo u Iraku 2010. godine, ali da je zasad prerano riječi da li postoji veza između povrede od prije dvije godine i incidenta u Afganistanu.

Afganistanski poslanici zatražili su da vojnik bude izveden na javno suđenje u Afganistanu, dok je predsjednik Hamid Karzai rekao da su ubistva "neoprostiva".
XS
SM
MD
LG