Dostupni linkovi

Izrael i Islamski džihad postigli primirje



Ministar u izraelskoj vladi zadužen za unutrašnju bezbjednost Matan Vilnaj i portparol Islamskog džihada Daud Šehab potvrdili su da su dvije strane jutros postigle primirje sa ciljem da se zaustavi nasilje u palestinskom pojasu Gaze i na jugu Izraela.

"Postignut je sporazum, a mi i dalje pratimo šta se dešava na terenu", rekao je državnom radiju Vilnaj, ne navodeći više detalja. On je ipak, dodao da je "očigledno došlo do izvjesnog zatišja".

"Prihvatamo primirje ako Izrael prihvati da ga primijenjuje tako što će prekinuti napade i ubistva", rekao je Frans presu portparol Islamskog džihada Daud Šehab u Gazi.

Ranije tokom noći, jedan egipatski obavještajni zvaničnik izjavio je da su Palestinci i Izraelci postigli "potpuno i recipročno primirje koje stupa na snagu sat poslije ponoći".

Novi talas nasilja uslijedio je pošto je u petak Izrael izveo akciju "ciljane eliminacije" i ubio Zuheira al-Kaisija, šefa Komiteta narodnog otpora, pokreta čije je sjedište u pojasu Gaze i koji se zalaže oružanu borbu protiv Izraela.
XS
SM
MD
LG