Dostupni linkovi

CPC pokrenula peticiju za vraćanje imovine



Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) organizovala je danas potpisivanje peticije za pokretanje krivičnog postupka protiv osoba koje su, kako je navedeno, u ranijim periodima, "nezakonito upisivale crkvenu imovinu (u Crnoj Gori) na beogradsku patrijaršiju i koje podstiču nezakonito raspolaganje tom imovinom".

U peticiji koja je potpisivana na okruglom stolu o odnosu CPC i države Crne Gore, navedeno je da je imovina pravoslavne crkve u Crnoj Gori, zapravo, državna imovina, s obzirom na čvrste međusobne veze crkve i države kroz istoriju, a da je ona nezakonito u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Mitropolit CPC Mihailo je ocenio da je u Crnoj Gori na delu "kulturocid", jer, kako je naveo, SPC falsifikuje državno nasleđe Crne Gore i raspolaže crnogorskom nacionalnom baštinom.

Na skupu je ocenjeno da je kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Aleksandar Karađorđević, aktom o ukidanju CPC, izvršio njenu aneksiju, pošto je pre toga likvidirana nezavisna država Crna Gora.

Advokat CPC Željko Tomović je ocenio da je među povredama ljudskih prava u Crnoj Gori zabrana sveštenstvu i vernicima CPC da ne mogu da vrše i prate versku službu u Cetinjskom manastiru i drugim crkvama i manastirama u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG