Dostupni linkovi

Tribunal obavezao Zagorca na razgovor sa odbranom Karadžića



Haški tribunal danas je nalogom (supboena) obavezao penzionisanog hrvatskog generala Vladimira Zagorca da razgovara sa odbranom Radovana Karadžića.

Odbrana je tražila da sa Zagorcem razgovara o švercu oružja iz Irana, preko Hrvatske, u BiH 1994-95. kada je on bio glavni oficir za nabavku oružja u Hrvatskoj vojsci. Po Karadžićevoj odbrani, u februaru i martu 1995. tako je prošvercovano oružje u Tuzlu, a odatle u Srebrenicu.

Zagorac koji u Hrvatskoj izdržava zatvorsku kaznu zbog odvojenog krivičnog dela, odbio je da se dobrovoljno sretne i razgovara sa Karadžićevim pravnim savetnikom Piterom Robinsonom.

Informacije koje Karadžić, koji se brani sam, traži od generala Zagorca, proistekle su iz razgovora koji je odbrana imala sa Miroslavom Tuđmanom, koji je u kritično vreme bio šef hrvatske obaveštajne službe HIS.

Tuđman, sin tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, sa Karadžićevim savetnikom razgovarao je tek pošto ga je Tribunal na to primorao obavezujućim nalogom.

Vlasti Hrvatske nisu se protivile da Zagorac razgovara sa Karadžićevom odbranom, ali su naglasile da tema tog razgovora ne može biti snadbdevanje Hrvatske vojske oružjem tokom rata.
XS
SM
MD
LG