Dostupni linkovi

File u četvrtak u Skoplju o etničkim sukobima



Evropski komesar Štefan File će u četvrtak u Skoplju s tamošnjim zvaničnicima razmeniti mišljenja o etničkim sukobima u Makedoniji, koje je danas "odlučno osudila" Evropska komisija.

Evropska komisija je pozdravila izjave makedonskih političara i političkih vođa koji su istakli "privrženost vladavini zakona u zemlji, što je veoma važno", kako je, u Briselu, saopštio Fileov portparol Peter Stano.

Evropska komisija, dodao je on, "pomno prati bezbednosnu situaciju" u Makedoniji, "poziva sve strane da poštuju zakon i pruža podršku nastojanjima da se uspostavi vladavina zakona".

Stano je naglasio da Evropska komisija "veoma žali" zbog sukoba do kojih je došlo poslednjih dana u Makedoniji i, kako je dodao, "naša su saznanja da su centralne i lokalne vlasti pokrenule temeljite istrage o tim događajima".

Stano je rekao da će o svemu tome File razgovarati s vlastima u Skoplju i time odgovorio na pitanje novinara albanske televizije šta će Evropska komisija učiniti kako bi izdejstvovala da se obustave napadi na, kako je rečeno, Albance i njihove objekte u Makedoniji.

Stano je zamoljen da kaže i kakav pritisak će File izvršiti na vlasti u Skoplju zato što jedanaest godina posle Ohridskog sporazuma, po oceni albanskog novinara, "nema posla za Albance, slaba je upotreba albanskog jezika u državnim službama, a nema poverenja između Makedonaca i Albanaca".

Predstavnik za štampu evropskog komesara je odgovorio da je "Ohridski sporazum stub i okosnica demokratije i vladavine zakona u toj zemlji".
XS
SM
MD
LG