Dostupni linkovi

Jagland: Dejtonski ustav BiH zastareo



Generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Torbjorn Jagland izjavio je danas u Beogradu da je "dejtonski ustav" BiH zastareo i da ga treba promeniti, pošto ne jamči jednaka prava za sve.

"Nastavićemo da insistiramo da presuda Suda za ljudska prava u Strazburu mora biti sprovedena, tako da BiH može napredovati kao moderna, multietnička zemlja s jednakim pravima za sve. Dejtonski ustav je u ovome zastareo, pošto ne daje ista prava svima", rekao je Jagland.

On je na konferenciji za novinare posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije rekao da "BiH može preživeti jedino kao moderna multietnička država ako promeni ustav u toj ključnoj tački, davanjem istih prava svima".

Sud u Strazburu presudio je u korist Derva Sejdića i Jakoba Fincija koji su u tužbi naveli da su ustavne odredbe i Izborni zakon BiH diskriminatorski, jer pripadnicima nacionalnih manjina onemogućavaju kandidovanje za člana Predsedništva BiH i za delegate u Domu naroda BiH.

BiH do 15. aprila ima rok da postigne dogovor o načinu primene presude "Sejdić-Finci", ali politički predstavnici tri naroda imaju različite stavove u vezi s implementacijom ove presude.
XS
SM
MD
LG