Dostupni linkovi

Komisija u slučaju “Sejdić i Finci” neuspešno okončala rad



Rad Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine (PSBiH) za sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdic i Finci protiv BiH" okončan je danas neuspehom.

Zakljuceno je da se sa današnje sednice upute domovima PSBiH dva zaključka: Komisija nije uspela da postigne stepen saglasnosti o ovom pitanju i Komisija smatra da treba nastaviti raditi na pronalaženju rešenja.

Implementacija presude je obaveza BiH, kazao je predsedavajući Komisije Šefik Džaferović, i ona to mora uraditi kao međunarodnu obavezu i zbog građana BiH. Po njegovom mišljenju, problem je što su se, u nastojanju da se postigne sporazum koji ce u ravnopravan položaj dovesti pripadnike nacionalnih manjina i neopredeljene, a što i nalaže presuda, "upetljali" i neki drugi zahtevi.

"Da se osigura i ravnopravnost konstitutivnih naroda od entiteta do entiteta kada je u pitanju Dom naroda i odgovarajuće pozicije konstitutivnih naroda u Predsedništvu BiH. Ovo je sada mnogo kompleksnije pitanje nego što je zahtev same presude", kazao je Džaferovic.

Članica Komisije Aleksandra Pandurević je istakla problem legitimnog izbora hrvatskog člana Predsedništva BiH.
XS
SM
MD
LG