Dostupni linkovi

Uspostavljao poverenje a ubio 16



Narednik koji je u Avganistanu ubio 16 civila, uglavnom žena i dece, je upućen u Avganistan sa specijalnim zadatkom, uspostavljanja poverenja lokalnog življa. On je trebalo da radi u zajedničkim patrolama sa lokalnim stanovnicima.

Neimenovani američki funkcioneri na koje se poziva AP, kažu da je taj vojnik sam napustio vojnu bazu na jugu Avganistana i otvorio vatru u nedelju ujutro na porodice koje su spavale u dva sela u blizini baze. Reč je o vojniku iz zajedničke baze Luis-Mekord, država Vašington. Njegov zadatak je bio da pomogne specijalnim jedinicima, ili "zelenim beretkama" ili mornaričkim fokama, u operaciji uspostavljanja stabilnosti po selima.Neki seljaci kažu da veruju da je bilo više napadača, međutim američki funkcioneri su saopštili da je on bio sam. Nakon što je počinio napad, on se vratio u bazu i predao.

Ubistvo 16 civila poslednje je u seriji incidenata koji su doveli do ozbiljnog narušavanja odnosa SAD i Avganistana i otežali sprovođenje plana o postepenom povlačenju 130.000 vojnika NATO predvođenih SAD do kraja 2014. godine. Civilne žrtve predstavljaju glavni izvor sporenja između avganistanske vlade i međunarodnih snaga koje predvodi NATO.
XS
SM
MD
LG