Dostupni linkovi

Raste javni dug Slovenije


Javni dug Slovenije je nastavio da raste tokom 2011. godine a malo je verovatno da će se ove godine smanjiti uprkos naporima nove vlade da obuzda potrošnju.

Prema preliminarnim podacima vlade u Ljubljani, javni dug je 2011. porastao na 47,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili 16,8 milijardi evra sa 37,9 odsto BDP-a iz 2010. godine, prenela je agencija AFP.

Radi poređenja, 2007. je javni dug Slovenije iznosio samo 23,4 odsto BDP-a ili 8,1 milijardu evra.

Podaci o dugu u 2011. su takođe premašili očekivanja, s obzirom da je slovenački Zavod za statistiku u oktobru objavio prognozu javnog duga za 2011. od 45,1 odsto BDP-a, a Evropska komisija je očekivala dug od 45,5 odsto BDP-a.

Slovenački ministar finansija Janez Šušteršič je istakao da je budžetski deficit njegove zemlje u poslednje tri godine oscilirao između pet i šest odsto BDP-a, što je primoravalo državu da se zadužuje.

Pored toga, porasli su i troškovi zaduživanja Slovenije na tržištu, kao posledica dužničke krize u evrozoni, ali posebno zbog zabrinutosti oko finansijskog stanja te zemlje, pri čemu je nekoliko bonitetnih agencija snizilo slovenački kreditni rejting u poslednje vreme.
XS
SM
MD
LG