Dostupni linkovi

Internet ne nadoknađuje gubitke novina u štampanom obliku



Poslovni obrt američkih novina ostvaren preko interneta ni približno ne može da pokrije gubitak prihoda od njihovih papirnih izdanja, navela je jedna studija.

"Za svaki dolar dobijen preko interneta sedam dolara je izgubljeno u papirnim izdanjima", zaključuje se u studiji centra za istraživanje Po (Pau Research Centar).

Istraživanje je sprovedeno od kraja 2010. do početka 2012. godine, a baziralo se na poverljivim poslovnim podataka dobijenim od 38 listova iz šest različtih grupacija. Ovi listovi i dalje realizuju 92 odsto svog obrta kroz svoja papirna izdanja.

"Opšte mjišljenje je da i 15 godina od kada je počelo objavljivanje preko interneta menadžeri i dalje imaju utisak da tek počinju da razmišljaju šta treba raditi" da bi se suočili sa padom tradicionalnih čitalaca, navodi se u studiji.

Studija pokazuje da ovaj sektor nije još mnogo napredovao ka nalaženju ekonomskog modela koji može da zameni nekad unosan tradicionalni model, iako je globalni obrt od reklama u novinama skoro prepolovljen za samo nekoliko godina.

"Sektor je reagovao na ove gubitke povećanjem cene pretplata. Čak i na ovaj način ukupni obrt listova je pao za više od 40 odsto u protekloj deceniji", navodi se u studiji ovog istražnog centra.

Prema autorima studije listovi koji najbolje prolaze su oni koji mogu oglašivačima da predlože konkretne ciljne grupe čitalaca na internetu. Ipak, samo 40 odsto njih je potvrdilo da je to "značajan deo njihovog metoda prodaje".
XS
SM
MD
LG