Dostupni linkovi

Brisel: Počela rasprava o statusu kandidata za Srbiju


Izgledi Srbije su više nego dobri, ali zaključci Evropskog saveta još nisu formulisani, rekao je funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman, prenosi večeras B92.

Samit šefova država i vlada EU na kojem treba da se odluči o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji počeo je u četvrtak uveče.

Konferencija za novinare na kojoj će zvanično biti saopštena odluka Evropskog saveta biće održana oko ponoći.

U međuvremenu, uklonjena je poslednja i prepreka za kandidaturu Srbije.

"Sve je rešeno", rekao rumunski predsednik Trajan Basesku uoči samita EU. Srbija i Rumunija usaglasile su u četvrtak ranije u Briselu zapisnik o manjinama.

Odluka koju donesu lideri zemalja EU mora biti jednoglasna, a zvanično će biti saopštena u petak ujutro.

Srbija je jedna od tema dvodnevnog samita koji se u četvrtak i petak država u Briselu. Očekuje se da rasprava bude kratka, pošto evropske institucije smatraju da je Srbija ispunila uslove zadate na decembarskom samitu Saveta.

Ekonomska situacija EU, kandidatura Srbije i proširenje šengenske zone - tri su teme na "meniju" radne večere evropskih lidera.

Prema planu zasedanja, koje je poslao predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, o Srbiji će se raspravljati između razmatranja situacije u evrozoni i diskusije o proširenju Šengenskog sporazuma.
XS
SM
MD
LG