Dostupni linkovi

Petoro uhapšenih zbog zločina u Medačkom džepu



Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je danas da su uhapšena petorica bivših pripadnika hrvatske vojske koji su osumnjičeni za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u Medačkom džepu kod Gospića 1993. godine.

"Prvoosumnjičeni se tereti po komandnoj odgovornosti, a ostala četvorica po individualnoj odgovornosti za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika", rekla je agenciji Beta Marina Mandić iz službe za informisanje hrvatskog MUP-a.

Ona nije želela da otkrije imena uhapšenih, ali je navela da su dvojica uhapšena jutros u Gospiću, a po jedan u Zagrebu, Bjelovaru i Selcu kod Crikvenice.

Svi uhapšeni se nalaze u policiji u Zagrebu, a posle kriminalističkog istraživanja sutra će biti privedeni u zagrebačko tužilaštvo koje vodi slučaj.

Za ratni zločin u Medačkom džepu 1993. na šest godina zatvora osuđen je bivši general Mirko Norac.

Njemu se sudilo zajedno s generalom Rahimom Ademijem, ali je Ademi oslobođen, jer je utvrđeno da je na terenu bio još jedan komandant,
admiral Davorin Domazet Lošo koji je bio izaslanik načelnika Glavnog štaba Janka Bobetka od kojeg je primao zadatke.

Sud je ustanovio i da je specijalnom policijom u akciji Džep 93 zapovedao Željko Sačić, koji je komande primao isključivo od Mladena Markača, koji je u Hagu nepravosnažno osuđen za ratni zločin tokom i posle akcije Oluja 1995.

Prema optužnici, na području Medačkog džepa od 9. septembra do 17. septembra 1993. kada su se hrvatske snage povukle i područje predale
UN, ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika.

Mirko Norac koji je osuđen na objedinjenu kaznu od 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Gospiću i Medačkom džepu, pušten je iz zatvora krajem novembra 2011. godine nakon što je odslužio dve trećine kazne.

Tada je nekoliko hrvatskih nevladinih organizacija tražilo istragu i protiv direktnih počinilaca teških ratnih zlocina za koje je Norac osuđen po komandnoj odgovornosti kao i istragu odgovornosti izaslanika Glavnog štaba HV-a.
XS
SM
MD
LG