Dostupni linkovi

Odluka o Srbiji



U Briselu počinje dvodnevni samit lidera EU na kojem će između ostalog biti doneta i konačna odluka da li Srbija dobija status kandidata za članstvo u Uniji. Ministri će o Srbiji raspravljati između razmatranja situacije u Evrozoni i diskusiji o proširenju Šengenskog sporazuma.

Očekuje se da rasprava bude kratka, pošto evropske institucije smatraju da je Srbija ispunila uslove zadate na decembarskom samitu Saveta. Evropska komisija, koja je još u oktobru prošle godine preporučila status kandidata za Srbiju, je preko svojih najviših funkcionera, predsednika Žoze Manuel Baroza i potpredsenice Ketrin Ešton, u odvojenim izjavama tokom prethodna dva dana poručila da Komisija ostaje pri tom stavu.

Njima se pridružio i izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin, koji će u četvrtak, neposredno uoči početka samita, predložiti parlamentu rezoluciju u kojoj se preporučuje ne samo da se Srbiji dodeli status kandidata, nego i datum početka pregovora o pridruživanju.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izrazio je nadu da će Srbija do kraja godine dobiti datum početka pregovora za članstvo u EU, ali i da će otpočeti pregovori. Sudeći po dosadašnjim raspravama o rezoluciji u Spoljnopolitičkom komitetu EP, ova rezolucija će biti usvojena ubedljivom većinom. I konačno, Savet za opšte poslove, koga čine ministrispoljnih poslova svih zemalja članica, izjasnio se u utorak jednoglasno u prilog srpske kandidature.

Ostalo je da evropski lideri i formalno potvrde status kandidata za Srbiju.
XS
SM
MD
LG