Dostupni linkovi

logo-print

Danas Dan nezavisnosti BiHDan nezavisnosti se obilježava od 1. marta 1992. godine, kada je voljom 64 odsto građana BiH, ova bivša jugoslovenska republika postala "nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda".

Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi raspada bivše SFRJ.

Povodom Dana nezavisnosti, danas će u Sarajevu biti održana svečana akademija, a Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Bakir Izetbegović će položiti cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra, mezarje Kovači, spomen-obilježje poginuloj djeci opkoljenog Sarajeva i organizovati svečani prijem.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je čestitku povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Na ovaj dan je Bosna i Hercegovina, izraženom voljom većine svojih građana, postala nezavisna i suverena država. Obaveza svih nas je da damo puni doprinos njenoj izgradnji i jačanju, te da osiguramo punopravno članstvo BiH u NATO-u i EU. Bosna i Hercegovina je naša domovina i neka joj je sretna jubilarna 20-godišnjica nezavisnosti, sa željom da njoj i njenim građanima naredne godišnjice budu još bolje i sretnije", saopštio je Komšić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Dan nezavisnosti BiH praznik bošnjačkog naroda. U RS danas je radni dan.
XS
SM
MD
LG