Dostupni linkovi

Makedonija traži od BiH novu istragu o smrti Trajkovskog


Obeležavanje godišnjice smrti Borisa Tajkovskog i makedonske delegacije, BiH, 26. februar 2012.
Obeležavanje godišnjice smrti Borisa Tajkovskog i makedonske delegacije, BiH, 26. februar 2012.
Vlada Makedonije je donela zaključak da se izveštaj o nesreći u kojoj je 2004 godine poginuo tadašnji predsednik Makedonije Boris Trakovski, kao i članovi delegacije i dvojica pilota, dostavi Javnom tužilaštvu na dalju nadležost.

U saopštenju Vlade se kaže da je ovakav zaključak donesen nakon što je razgledan i usvojen izveštaj o istrazi nesreće vazduhoplova King Air od 26. februara 2004. godine u blizini Mostara, koji je pripremila komisija formirana za istraživanje nesreće.

Vlada je zaključila da se izveštaj o nesreći dostavi i Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH, sa zahtevom da se ponovo otvori istraga u toj zemlji, koja je vodila tadašnju istragu.

Boris Trajkovski, fotografija iz 2003.
Boris Trajkovski, fotografija iz 2003.
Izveštaj se treba dostaviti i Komitetu za pravna pitanja i ljudska prava Evropskog parlamenta, Savetu Evrope, kao i Andreasu Grosu, evroposlaniku iz Švajcarske, koji je autor informacije o sprovedenoj istrazi za razjašnjenje navodno sumnjive smrti predsednika Trajkovskog.

Istraga koju su vodili makedonski i bosanskohercegovacki organi je završila sa zaključkom da su razlog nesreće bili propusti ekipa napravljeni u proceduri za sletanje u uslovima guste magle i oblačnosti.

Ipak, mnogo domaćih i stranih eksperata su osporili zvanične zaključke istrage i ostavili prostor za sumnju da pad aviona možda nije bio nesrećan slučaj.

Evroposlanik Andreas Gros je u Savetu Evrope izjavio da ima osnovane sumnje da je predsednik Trajkovski bio žrtva atentata i zatražio je novu istragu o padu “kingera”.

Boris Trajkovski je bio drugi predsednik Republike Makedonije i na toj dužnost je bio od decembra 1999. godine do nesrece koja se desila kada je putovao na čelu makedonske delegacije na Međunarodnu konferenciju u Mostar.
XS
SM
MD
LG