Dostupni linkovi

Novi takmac za crnogorsku vlast i opoziciju


Podgorica, foto: Savo Prelević
Podgorica, foto: Savo Prelević
Ono o čemu se već dugo spekulisalo zvanično je potvrđeno - na crnogorskoj političkoj sceni pojaviće se nova partija građanske orijentacije koju osniva nekoliko poznatih aktivista iz civilnog sektora.

Računaju na birače vladajuće koalicije koji su nezadovoljni učincima njene dugogodišnje vladavine i na apstinente.

Dosadašnji predsjednik ekološke organizacije Green Houme Darko Pajović, politikolog Dritan Abazović, advokatica Azra Jasavić, neka su u javnosti poznata imena koja stoje iza još neimenovane nove partije u Crnoj Gori, čija se osnivačka Skupština očekuje u aprilu.

Iako se o tome nagađalo, sa njom se ne dovode, makar ne u direktnu vezu, ličnosti koje su u medijima najčešće pominjane kao pokretači nove političke stranke, kao što su general u penziji Blagoje Grahovac i osnivač nedjeljnika Monitor Miodrag Perović.

Analitičari crnogorskih političkih prilika odavno ukazuju kako nepromjenljivost vlasti i opozicije otvara prostor za rađanje nove političke snage koje bi pokupila glasove nezadovoljnih i onih koji na birališta ne izlaze.

Darka Pajovića pitali smo koliko je realno da li će taj prostor popuniti upravo njegova partija.

"Između procenata koje navode analitičari i želje nekoga da osvoji 12 procenata je jako dug put i na tom putu vi morate biti ozbiljni, morate biti temeljni, morate biti posvećeni upravo poslu koji radite i morate non stop biti prisutni na terenu. Dakle, potencijalna mogućnost od 12 posto je jedna stvar, ali ono što će biti naša intencija je jedan predan rad, ozbiljan, temeljan i permanentan kontakt sa biračima. To jedino može da bude mogućnost ili garant da jedan dio od tih potencijalnih birača privučete ka svojoj ideji, ka svojim principima", kazao je Pajović.

Za direktora nevladine organizacije Centar za monitoring Zlatka Vujovića glavna glasačka baza za novu partiju mogu biti apstinenti kojih ima od 12 do 15 odsto.

"Od toga da li će oni izaći ili ne zavisiće u velikoj mjeri i izborni rezultat nove političke partije. Sa druge strane, značajni su i rasuti glasovi. Na posljednjim izborima 12 posto glasova se rasulo od onih partija koje nijesu prešle izborni cenzus. Ukoliko sadašnji protesti budu uticali na neki način da se poveća interesovanje građana i javnosti za izborni proces to bi moglo da rezultira povećanjem stepena participacije na izborima, što bi definitivno najviše pozitivnoga donio novoj političkoj partiji i dijelom postojećoj opoziciji", kaže Vujović.

Finansije ograničavajući faktor

Postavlja se pitanje hoće li vjetar u jedra novoj partiji upravo biti aktivnosti nevladine organizacije MANS, Unije slobodnih sindikata i studentske Unije koji januarskim protestom i najavom novih okupljanja bude građansku svijest i podstiču na aktivizam kao vid pritiska na vlast da radi u javnom interesu.
Darko Pajović
Darko Pajović

"MANS je NVO koja svoj posao radi jako dobro i i svaki građanin koji zdravorazumski razmišlja o budućnosti će apsolutno biti na fonu podrške stavovima ljudi koji upravo organizuju jednu građansku akciju i pokušavaju kanalisati ono što je nasušna potreba Crne Gore, a to je odrđeni vid građanskih promjena. Međutim, što se tiče novih političkih subjekata njima vjetar u leđa duva ekonomska situacija u Crnoj Gori, veliki niz afera i prije svega jedna velika neozbiljnost o izuzetno važnim pitanjima, mislim na politička pitanja koja su trenutno dominantna na crnogorskoj političkoj sceni", kaže Darko Pajović.

Kao ograničavajući faktor za novu partiju Zlatko Vujović kao stručnjak za izborni sistem navodi to što je za njeno osnivanje i početak rada potrebno dva do tri miliona eura.

"Čini mi se da ulazak u kampanju sa nekim minimalnim sredstvima samo za kampanju nije održiv pristup. Jer ako se ne ostvari dovoljno dobar rezultat na izborima to će dovesti u pitanje samu održivost te strukture", smatra Vujović.

Osim apstinenata, ciljna grupa nove, građanski profilisane partije, jesu razočarani glasači vladajuće koalicije i svi oni koji su nezadovoljni ekonomsko-socijalnim stanjem i brojnim korupcionaškim i kriminalnim aferama u Crnoj Gori.

Na sumnjičavosti kako se iza svega krije vlast, kako bi preko nove partije na predstojećim izborima pokupila izgubljene glasove, Darko Pajović odgovara:

"Niti ja, niti moji saradnici, niti jedan jedini član našeg tima nijesmo bili ničiji servis. Jedini servis koji ćemo mi biti jeste servis građana Crne Gore. Sve ostalo su naravno samo špekulacije".
XS
SM
MD
LG