Dostupni linkovi

Avganistan: U bombaškom napadu devet mrtvih


U napadu koji je danas izveo bombaš samoubica na jedan vojni aerodrom na istoku Avganistana ubijeno je devetoro ljudi, sedmog dana otkako su izbili nasilni protesti pošto je obelodanjeno da su u bazi Bagram spaljeni primerci Kurana.

Napad je izveden automobilom-bombom ispredu ulaza na aerodrom u Džalalabadu, a talibani su odmah preuzeli odgovornost ističući da je to osveta zbog spaljivanja svete knjige, javio je Rojters.

Avganistansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su među žrtvama civili i aganistanski vojnici i da je povređeno 12 osoba, dok su snage NATO u provinciji Nangarhar, čiji je Džalalabad glavni grad, saopštile da eksplozija nije nanela štetu aerodromu, koji koriste međunarodne snage.

Uprkos izvinjenjima američkih vlasti zbog spaljivanja Kurana i uveravanja da je u pitanju bila greška, nasilni protesti širom Avganistana traju već nedelju dana, ubijeno je više od 30 ljudi i povređeno preko 200, tokom okupljanja slogan "Smrt Americi" postao je uobičajen, a neretko se može videti i bela talibanska zastava.

Nakon što su u subotu u Kabulu ubijena dvojica američkih savetnika, Francuska i Nemačka su odlučile da povuku svoje savetnike iz avganistanskih ministarstava iz bezbednosnih razloga.
XS
SM
MD
LG