Dostupni linkovi

Sarkozi poručuje Asadu da je sad dosta


Francuski predsjednik Nikola Sarkozi izjavio da smrt dva novinara u bombardovanju Homsa pokazuje da je "sada dosta" i da režim sirijskog predsjednika Bašara Al Asada mora da padne."Saznao sam da su ubijena dva novinara od kojih je jedan francuski", rekao je Sarkozi.

Podsjećajući da je u Siriji nedavno ubijen francuski kamerman, Sarkozi je kazao da to pokazuje koliko je važna sloboda informisanja i koliko može biti težak i opasan posao novinara.

"To pokazuje da je sada dosta, ovaj režim mora otići, nema nijednog razloga da Sirijci nemaju pravo da žive svoj žviot, da slobodno biraju svoju sudbinu", dodao je Sarkozi koji se nalazi u svom izbornom štabu.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg rekao je da je duboko šokiran viješću o smrti novinara u Siriji i da to "strašno podsjeća na patnje sirijskog naroda".

Američka ratna dopisnica Mari Kolvin i francuski fotoreporter Remi Ošlik ubijeni su danas u bombardovanju četvrti Baba Amr u Homsu kada je poginulo ukupno 19 osoba. U tom napadu ranjena su još dva zapadna novinara među kojima je i jedna Francuskinja.

Homs je jedno od glavnih poprišta sukoba vlasti i pobunjenika tokom 11 mjeseci duge pobune protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada.
XS
SM
MD
LG